Applied Social Psychology

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Hoe kan psychologie bijdragen aan het oplossen van conflicten tussen groepen, het begrijpen van de rol van cultuur en communicatie in sociale relaties, of het verbeteren van gezondheidsgerelateerd gedrag?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60260
numerus fixusnee
honoursnee

In ons masterprogramma leggen wij de focus op sociaalpsychologische factoren die menselijk gedrag beïnvloeden, en hoe deze factoren veranderd kunnen worden. Gebaseerd op sociaalpsychologische theorieën tonen wij aan hoe deze factoren onderzocht kunnen worden en hoe deze kennis gebruikt kan worden bij het oplossen van problemen.

Sociaalpsychologisch onderzoek leidt tot kennis om sociale en milieu-gerelateerde vraagstukken te analyseren en advies te formuleren. Wij onderzoeken onderwerpen zoals:

 • stereotypering, vooroordelen en discriminatie;
 • massagedrag;
 • gedrag binnen sociale groepen;
 • ontwikkeling en verandering van sociale normen;
 • communicatie binnen en tussen groepen;
 • gezondheidsgedrag.

Waarom aan de RUG?

 • Focus op theorie en toepassing van kennis op maatschappelijke problemen.
 • Internationale onderzoeksgroep.
 • Begeleiding door experts op het gebied van de sociale psychologie.
 • Mogelijkheid om eigen keuzes binnen de opleiding te maken.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Naast het cursusprogramma werkt elke student aan een eigen onderzoeksproject (20EC). Elke student doet ook een stageproject (10EC), in het kader van een teamstage of een individuele stage.
periode
1234
Team internship applied social psychology
10 EC
Master's thesis applied social psychology
20 EC
Advanced Research methods in social and organizational psychology keuzevak
5 EC
Health Psychology keuzevak
5 EC
Repeated Measures keuzevak
5 EC
Cultural Psychology
5 EC
Designing Interventions keuzevak
5 EC
Personal and societal change keuzevak
5 EC
Test construction keuzevak
5 EC
Diversity in society
5 EC

specialisaties

specialisatie Understanding groups & diversityspecialisatie Health psychologyspecialisatie Cultural PsychologyOnderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, individuele opdracht, practicum
doelstelling
Ons programma is Engelstalig, alle vakken worden in het Engels gegeven. Het programma heeft een aantal opties. Studenten mogen vakken kiezen gebaseerd op hun interesses, die vakken die op dit moment worden zie je in het schema onder Opbouw programma.
docenten
Kijk in de studiegids (http://www.rug.nl/gmw/studiegidsen) voor spreekuurtijden en contactinformatie.
studiebegeleiding
Onze studieadviseurs informeren en adviseren aankomende studenten, studenten die zijn ingeschreven voor een van onze programma's en alumni.
Je kunt bij hen terecht met allerlei vragen, bijvoorbeeld vragen over de opleiding zelf, studieplanning, keuze van cursussen/minoren, inschrijving, regels en voorschriften die gelden voor een opleiding, het volgen van cursussen aan andere faculteiten en studeren in het buitenland.
Aarzel niet om contact op te nemen of een afspraak te maken met een van onze studieadviseurs. Ga naar https://www.rug.nl/gmw/psychology/education/study-and-supervision of klik op de knop Contact op deze pagina.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 maart 2024
wettelijk tarief : € 2530 (€1265 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 15900
niet-EU/EER studenten : € 20800

Voor alle informatie, inclusief de hierboven vermelde onderwerpen, kun je terecht op de pagina's Aanmelding, Toelating en Selectie.

NB Deze track start in 2024 alleen in september.
toelatingseisen

vooropleiding
Je vooropleiding en gekozen mastertrack bepalen de aanmeldingsprocedure en of je in aanmerking komt voor toelating tot de master of een eventuele premaster.

taaltoets
Afhankelijk van je achtergrond en de taal van de gekozen track, moet je een bewijs van taalvaardigheid van de Nederlandse of Engelse taal indienen.

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 325studiematerialenper jaar
€ 600visa/permitvoor de gehele opleiding
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

De stad

studievereniging

VIP
De studievereniging van Psychologie is de VIP. Met ruim 2300 leden en ruim 160 actieve leden zijn zij de grootste en misschien wel de gezelligste studievereniging van Groningen.
De VIP organiseert het hele studiejaar diverse activiteiten gerelateerd aan je studie. Zo zijn er lezingen, workshops, een uitwisselingsweek en congressen. Ook kun je je studieboeken met korting bestellen bij de VIP. Daarnaast is er natuurlijk ook volop aandacht voor de sociale kant met borrels en grote feesten.

aan het woord: studenten en docenten

Student Diana te Braake
Student Laura Spitaleri
Alumnus Natia Ubilava
Alumnus Lodewijk Oostra
Ik snap beter hoe groepsprocessen werken, dat is heel nuttig in mijn werk.

Ik begon in Groningen met een studie Marketing, maar na mijn eerste jaar ben ik de studie Psychologie erbij gaan doen. Je zou het niet verwachten, maar eigenlijk sluiten die twee studies best goed op elkaar aan, vooral omdat ik me besloot te specialiseren in Sociale Psychologie. Bij beide studies leer je hoe je het gedrag van groepen mensen kan sturen en veranderen.Het onderwerp voor mijn masterscriptie kon ik dan ook gebruiken voor beide masters. Ik deed onderzoek naar de kwaliteit van dienstverlening bij de politie. Ik onderzocht wat mensen van de politie vonden, hoe men de dienstverlening ervoer...
Dat is een consultancybedrijf voor zorginstellingen. Wij zijn gespecialiseerd in zorgregistratie en administratie en helpen zorgaanbieders hier op een zo efficiënte manier mee om te gaan. In de zorg is er namelijk enorm veel wet- en regelgeving waar instellingen zich aan moeten houden. Het zorglandschap veranderd snel en de complexiteit neemt, door de veelheid aan regels, enorm toe. Dit maakt het voor zorginstellingen soms ingewikkeld en onoverzichtelijk. Wij adviseren en helpen hen daarbij.Ik vind mijn werk erg leuk en afwisselend. Als projectleider kom ik bij verschillende instellingen over de vloer en moet er dan voor zorgen dat processen binnen de organisatie veranderen. Dat is vaak een hele uitdaging omdat je iedere keer weer in een heel nieuw bedrijf met een nieuwe groep mensen aan de slag moet.Ik heb het meest gehad aan mijn studie Sociale Psychologie. Het is in mijn werk handig om te weten welke psychologische aspecten ervoor zorgen of een organisatie verandert. Ik snap beter hoe groepsprocessen werken, dat is heel nuttig in mijn werk.İk zou huidige studenten de tip geven om vooral stage te gaan lopen en werkervaring op te gaan doen. Daar leer je heel veel van. Ik leerde pas in de praktijk hoe het er echt aan toegaat in het bedrijfsleven, dat bleek toch anders dan in de theorie die ik tijdens mijn studie had geleerd.


lees verder ...
Alumnus Peter Meems
Het was heel interessant voor de instelling dat ik wat marketingvakken had gevolgd.

Ik koos de Master Sociale Psychologie omdat ik meer wilde weten over wat mensen motiveert om bepaalde keuzes te maken. Ik vind het bijvoorbeeld interessant om te weten waarom mensen ervoor kiezen om gezond te eten, of om minder energie te gebruiken.Ik had tijdens de master veel vrijheid om mijn eigen pakket samen te stellen, dat was erg fijn. Ik heb bijvoorbeeld ook een paar vakken over marketing gevolgd aan de faculteit van bedrijfskunde. Een interessant vak was bijvoorbeeld Consumer Psychology...
Mensen weten vaak namelijk niet wat ze zich bij een Kilowattuur moeten voorstellen. Daarom gaf ik bijvoorbeeld aan hoeveel kilometer ze met dezelfde uitstoot hadden kunnen rijden met de auto, of het aantal bomen dat nodig was om de CO2 uitstoot weer om te zetten in zuurstof en dan keek ik of dat effect had om hun energieverbruik. Ik vond het erg leuk om te doen en ik kreeg veel vrijheid om mijn eigen onderzoek te bedenken en op te stellen.Na mijn afstuderen kreeg ik een werkervaringsplek bij een marktonderzoeksbureau. Ik deed daar onderzoek naar reclamecampagnes van grote bedrijven die wilde weten wat hun klanten daarvan vonden. Het was leuk om op die manier het werkleven te leren kennen en het had zeker raakvlakken met mijn studie door het onderzoek en de statistiek.Ik ben vervolgens gaan solliciteren en vond een baan als manager bij een psychologie instelling die is gespecialiseerd in het behandelen van trauma en nare ervaringen. Ik zorg voor het reilen en zeilen van de praktijk, ik organiseer onderwijsactiviteiten voor psychologen, doe de marketing en de verkoop van een apparaat dat wordt gebruikt bij EMDR therapie. Het was dan ook heel interessant voor de instelling dat ik wat marketingvakken had gevolgd. Ik heb nog steeds wat aan mijn studie, natuurlijk analytisch denkvermogen, maar psychologie geeft je ook gewoon een brede algemene basis.


lees verder ...
Lecturer Nina Hansen
Lecturer Martijn van Zomeren

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/24 RUG
Applied Social Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/24 RUG
Talent Development and Creativity
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/24 RUG
Work, Organizational and Personnel Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/24 RUG
Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/24 RUG
Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/24 RUG
Theory and History of Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/24 RUG
Clinical Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/24 RUG
Klinische Neuropsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
9/24 RUG
Klinische Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
10/24 RUG
Ontwikkelingspsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/24 RUG
DDM Sustainability and Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/24 RUG
Clinical Forensic Psychology and Victimology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
13/24 RUG
Applied Cognitive Neuroscience
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/24 Radboud Universiteit
Psychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
15/24 Radboud Universiteit
Work, Organisation and Health
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
16/24 Radboud Universiteit
Gezondheidszorgpsychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/24 Radboud Universiteit
Mental Health from Individual to Society
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
99% Engelstalig
18/24 Radboud Universiteit
Behaviour Change
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
19/24 Amsterdam VU
Work and Organizational Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
20/24 Amsterdam VU
Forensische Neuropsychologie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
21/24 Amsterdam VU
Klinische Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
22/24 Amsterdam VU
Klinische Ontwikkelingspsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
23/24 Amsterdam VU
Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
24/24 Amsterdam VU
Klinische Neuropsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
40% Nederlandstalig
60% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na het afronden van de masterroute Applied Social Psychology (ASP) ben je toegerust met:
 • gedegen kennis van de belangrijkste sociaal psychologische inzichten en methoden;
 • kennis over de praktijkgebieden waar sociale psychologie kan worden toegepast;
 • een analytisch vermogen om theoretische en praktijkproblemen te analyseren, empirisch te onderzoeken en theoretische en praktische conclusies te trekken.
aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUBeleid, Communicatie en Organisatiegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityMarketing Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker
communicatieadviseur
marketing consultant
marketingonderzoeker
trainer/coach
voorlichter
bron: StudieData

Contact

Study Advisors Psychology

about the programme, enrollment, studying

Admission Office (Contact form)

for students with a non-Dutch diploma

Admissions Board Admissions Board Master Psychology

about admission, for students with a Dutch diploma

Prof. Dr. Gordijn

Coordinator masterprogramma Applied Social Psychology

E: e.h.gordijn@rug.nl
T: +31 50 36 36395
W: Prof. Dr. Gordijn
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite